Taxuskever en ander snuitkevers

Taxuskever

Snuitkever of taxuskever

Zoals u weet zullen er veel insecten in uw tuin zitten. Sommige zijn goed en anderen richten schade aan. De taxuskever (gegroefde lapstuitkever) en andere snuitkevers kunnen behoorlijk wat schade toebrengen aan uw groenvoorziening. Dit is vaak een ware plaag in nieuwbouwwijken.

De taxuskever eet bladeren maar de larven zijn veel erger, deze zitten in de grond en tasten het wortenstelsel van planten aan waardoor deze doodgaan. Planten worden slap, bruin. Bodembedekkers die normaal vast zitten kun je eenvoudig lostrekken. Dit is duidelijk een gevolg van de taxuskever.

Bladschade als gevolg van snuitkever

Bladschade taxuskever

Ziet u dat uw planten doodgaan, kijk dan even of bladeren worden weggevreten. Ook zult u bij een uitbundige hoeveelheid taxuskevers deze in uw huis en garage gaan aantreffen. De taxuskever is ‘s-nachts actief en legt eieren in de grond die het wortelstelsel aantasten. Diverse planten kunnen hieraan doodgaan.

Bestrijding:
U kunt proberen dit chemisch te gaan bestrijden maar dit is niet miljeubewust. Er bestaat overigens een hele goede biologische bestrijdingsmethode. Deze vindt plaats op basis van roofaaltjes die de larven van de taxuskever opzoeken. Zij dringen de larven binnen en de bacteriën die van nature in de roofaaltjes leven komen dan vrij. De larve van de taxuskever sterft dan binnen enkele dagen.

Bestrijdingsperiode: voorjaar en najaar. De roofaaltjes hebben een bepaalde minimumtemperatuur nodig om de werking te doen. Deze ligt boven de 6 graden.

TIP: Betrek ook uw buren in de problematiek omdat alleen bestrijding in uw tuin een bijzonder kort is omdat de taxuskever gewoon weer zijn weg vindt vanuit de tuinen van uw buren.

Links:
http://biocontrole.nl/taxuskevers-bestrijden
http://www.natuurkalender.nl/nieuwsitems/2010-09_snuitkevers.asp

Biologische bestrijding:
http://www.flowerhouse.be/index.php?item=kraussei—system–50-mill_&action=article&aid=48823&lang=NL
http://www.rajatrading.nl/nl_NL/products/501/Nuttige-insecten/2191/Kraussei-system-nematoden